Yaşam

Geyik Türleri: Dünyanın Hemen Her Kıtasına Yayılan Geyik Türleri Hakkında İlginç Gerçekler

Geyik ırkları, yaşam alanları, biyolojileri, görünümleri, üreme döngüleri ve daha fazlasıyla dünyanın en meraklı hayvanlarından biridir. Geyik, Avustralya ve Antarktika hariç tüm kıtalara özgüdür ve birçok tür, yepyeni yaşam alanlarının ötesinde av hayvanı olarak tanınmaktadır. Cervidae ailesini oluşturan 43 geyik türü vardır. Bir geyiğin boynuzlarının büyüme süresi cinse bağlıdır, ancak büyümesi genellikle 150 gün kadar sürer.

Bu içerikte geyik türleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Geyik Hakkında Bilgi

Geyik çeşitleri, yaşam alanları, biyolojileri, görünümleri, üreme döngüleri ve daha fazlasıyla dünyanın en meraklı hayvanlarından biridir. Geyik, Avustralya ve Antarktika hariç tüm kıtalara özgüdür ve birçok tür, yepyeni yaşam alanlarının ötesinde av hayvanı olarak tanınmaktadır. Cervidae ailesini oluşturan 43 geyik türü vardır. Bir geyiğin boynuzlarının büyüme süresi türüne bağlıdır, ancak büyümesi genellikle 150 gün kadar sürer.

Geyik hakkında en ilginç gerçekler şunlardır:

  • Yaşayan en büyük geyik ‘Moose’dur.

  • En küçük geyik Pudu geyiğidir.

  • Hızlı koşarlar ve iyi zıplama yetenekleri vardır.

  • Çatal boynuzlu tek hayvan kümesidir.

  • Boynuzlarındaki kol sayısına göre yaşları belirlenir.

  • Misk geyiği ve Çin su geyiğinin boynuzları yoktur.

  • Yavrular doğumdan yarım saat sonra yürürler.

  • Erkek yavrular artık 1 yaşında annelerinden ayrılsa da dişiler kalmıyor ve dişi geyikler kendi yavrularını doğurduktan sonra annelerini ziyaret ediyorlar.

  • Sürüler halinde yaşarlar.

En İlginç Geyik Türleri

Cervidae ailesini oluşturan 43 geyik türü vardır. Bunlar arasında en ilginç çeşitlerden birkaçı:

Barasinga Geyiği

Bataklık geyiği olarak da adlandırılan Barasingha geyiği, Hindistan Yarımadası’ndaki en ünlü geyiklerden biridir. Parçalanmış popülasyonları hem orta hem de kuzey Hindistan’da bulabilirsiniz.

Barasingha’nın nesli artık hem Bangladeş’te hem de Pakistan’da tükendi. Bataklık geyiğinin benzersiz yönlerinden biri, boynuzlarının üçten fazla dişe sahip olabilmesidir.

Alageyik

Alageyik, etkileyici boynuzları ve çarpıcı görünümü ile Avrupa’ya özgü bir geyik ırkıdır. Adını vücudunun soluk kahverengi renginden alır, ancak bu cinsin kürk rengi dünyanın farklı yerlerinde önemli farklılıklar gösterir.

Alageyik ince, orta uzunlukta bir geyiktir. Karakteristik işaretlerinden dolayı görünüşte oldukça farklıdır. Diğer pek çok geyik çeşidi kadar tıknaz değildir. Bacaklar uzun ve incedir. Baş ince ve dardır ve uzun bir boyun tarafından taşınır.

domuz geyiği

Domuz geyiği, şu anda Hindistan, Pakistan ve Güneydoğu Asya’da yaşayan, Hindistan’a özgü, tıknaz bir geyik çeşididir. Adını kısa, tıknaz görünümünden ve tehdit edildiğinde başı aşağı gelecek şekilde sık çalılıklara olağandışı kaçışından alır.

Domuz Geyiği, kısa bacakları ve kaslı gövdesi ile oldukça tıknaz bir görünüme sahiptir. Domuz Geyiği adının doğmasına neden olan bu domuz benzeri yapıdır.

Erkek domuz geyiği, dişilere göre daha koyu renkli olma eğilimindedir. Erkeklerin üç dişli ve 60 cm uzunluğunda boynuzları vardır.

Bataklık Geyiği

Bataklık geyiği, Güney Amerika’daki en büyük geyik türüdür. Başlangıçta yağmur ormanlarında tropikal ve subtropikal ortamlarda gelişmelerine rağmen, küçük Bataklık Geyiği birimleri bugün Brezilya, Uruguay, Paraguay, Peru, Bolivya ve Arjantin’de bataklıklarda ve alçak nehir havzalarında yaşamaktadır.

Boynun alt ve alt kısımları daha soluk renklidir. Kış aylarında tüyleri sıklaşır. Alt bacaklar genellikle siyah veya koyu kahverengidir. Belli ki hiçbir iz yok. Kuyruk uzun ve gür olup, kırmızımsı kahverengi bir renge sahiptir.

Pudu

Dünyadaki en küçük geyik türüdür ve olgunlaştığında tipik olarak 13 kilodan daha hafiftir. Pudu geyiği kompakt, yuvarlak bir gövdeye sahiptir ve Kolombiya, Ekvador ve Puru’nun And Dağları’nda yaşar ve deniz seviyesinin üzerinde, bol miktarda yem bulunan ılıman bir yağmur ormanında yaşamayı tercih eder.

Pampa Geyiği

Pampa geyiği, Güney Amerika’daki menzillerinin ıslak ve çimenli ovalarında yaşar. Bu çeşitlilik, tercih ettiği habitatın kaybı ve aşırı avlanma nedeniyle tehlike altındadır ve yerel ekolojisinin hayati bir modülü olarak bu geyiği korumak için tasarlanmış koruma çabalarından yararlanmaktadır.

Uzun ince bir gövdeye ve çok yüksek bacaklara sahiptir. Bu geyiğin kürkü sarımsı ve astarı özellikle kalın ve ağırdır. Alt kısımlar beyazımsı renktedir.

Ren geyiği

Ren geyiği (Rangifer tarandus), dünya çapında yüksek enlemlerde ve birkaç boylamda bulunan geyik ırklarıdır. Serin iklimlerde yaşarlar ve bu cinsin Caribou olarak bilindiği kuzey Avrupa, Sibirya ve Kuzey Amerika’nın arktik, yarı arktik, tundra, kuzey ve dağ sıralarına özgüdürler.

Ren geyiği sürülerinin boyutu ve davranışı bölgeye göre değişir. Taimyr Ren Geyiği Sürüsü olarak bilinen Sibirya tundra sürüsü, sayıları 400.000 ila 1.000.000 Ren Geyiği arasında değişen, dünyanın en büyük vahşi ren geyiği sürüsüdür.

Kanada, Boreal Woodland Caribou olarak bilinen ve boyutları 28.000 ila 385.000 arasında değişen bir göçmen sürüsüne sahiptir.

Karaca

Küçük ama kendine özgü bir tür olan Karaca, anakara İngiltere’de, özellikle Güney İngiltere ve İskoçya’da bulunur. Ağaçlık alanları tercih ederler, ancak genellikle tarım arazilerini ve açık tarlaları otlatmak için ormanları terk ettikleri gözlemlenebilir.

Karaca küçük bir geyiktir, gövdesi küçük ama güçlüdür ve kısa bacaklarla desteklenir, bu da ona oldukça tıknaz ve sağlam bir görünüm verir. Avrupa Karacası, Avrupa’ya özgü en küçük geyik cinsidir. Erkek Karacalara genellikle Bucks, dişilere Do denir.

haber-seydiler.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu